Громадяни, житло яких постраждало від російських обстрілів, мають шанс отримати компенсацію в межах державної програми «єВідновлення». The Page з’ясовує, чи є можливість отримати кошти за пошкоджені в ході бойових дій автівки громадян.

Чи надає держава компенсацію за пошкоджені війною авто

Наразі держава у межах програми «єВідновлення» надає компенсацію громадянам тільки за житло, яке зазнало руйнувань від російських обстрілів.

«Компенсація за знищення чи пошкодження авто на законодавчому рівні з боку держави не передбачена, — пояснює Ярина Паш, молодший юрист адвокатського об'єднання «Місечко та Партнери». — Однак можливо, що такі законодавчі зміни згодом будуть запроваджені. Тому ми рекомендуємо власникам фіксувати факти пошкодження або знищення своїх авто, звертатися до поліції, задокументовувати та зберігати підтвердження витрат на відновлення автомобіля, щоб надалі мати можливість претендувати на отримання компенсації чи то з боку держави, чи то за рахунок відшкодування від країни-агресорки».
Ярина Паш

Микола Максимов, адвокат, керівник судової практики ЮК RIYAKO&PARTNERS підтверджує, що на теперішній час не передбачено окремого державного механізму виплати компенсацій за пошкоджені автівки.

«У разі якщо автомобіль був застрахований через КАСКО, отримати компенсацію реально через страхову компанію, а у разі відсутності такої страховки залишається чекати перемоги та виплати росією репарацій», — додає Максимов.

Чи покриває КАСКО воєнні ризики

«Приблизно третина з усіх страхових компаній, що мають ліцензію на страхування КАСКО, пропонують також і опцію покриття воєнних ризиків, яку можна додати до стандартних варіантів покриття за КАСКО, — розповідає The Page В'ячеслав Черняховський, генеральний директор Асоціації «Страховий бізнес». — Зазвичай за воєнними ризиками страхові компанії готові покривати 10-20%, рідше – до 50% від загальної вартості, на яку автомобіль застрахований за КАСКО».
В'ячеслав Черняховський

Наприклад, у страховій компанії ІНГО, за словами Миколи Матики, директора з роздрібного бізнесу СК «ІНГО», на початку великої війни досить швидко адаптували свої поліси і безкоштовно включили до страхового покриття КАСКО воєнні ризики. Але це рішення лише частково покривало збитки на 10%, що не дуже допомагало автовласникам, автівки яких страждають внаслідок обстрілів не менше, ніж житло. Тому зараз в ІНГО запропонували клієнтам більший широкий захист.

Українські автовласники навряд чи масово використовують можливість хоча б частково захистити своє авто від ризиків війни. Адже за спостереженнями В’ячеслава Черняховського, навіть звичайне КАСКО в Україні не має високий попит і лише близько 15% автовласників мають такий поліс. Вочевидь, це є наслідком низького рівня доходів пересічних громадян та дуже поважного віку левової частки українського автопарку. Бо застрахувати, зазвичай, можна авто не старше 10-15 років.

«За моїми приблизними оцінками, десь 5-10% автовласників замовляють додаткову опцію страхування воєнних ризиків до договорів КАСКО, але точної статистики за цим ризиком не ведеться», — узагальнює Черняховський. 

Скільки коштує КАСКО з воєнними ризиками

Для розуміння формування ціни на КАСКО з воєнними ризиками В’ячеслав Черняховський наводить орієнтовний приклад розрахунку:

  • страхова сума на автомобіль для КАСКО без покриття воєнних ризиків: 300 тис. грн;
  • термін страхування: 1 рік;
  • вартість поліса: 15 тис. грн;
  • тариф: 5%;
  • ліміт відповідальності за воєнними ризиками: 30 тис. грн (10% від страхової суми)
  • додаткова сума для страхування воєнних ризиків на 10% вартості: 450 грн (3% від загального страхового платежу);
  • додаткова сума для страхування воєнних ризиків на 50% вартості: 2,25 тис. грн.
«Як можна побачити із розрахунків, це відносно недорогий спосіб хоча б частково захистити свій автомобіль від ризику пошкодження внаслідок війни. Відповідь на питання, чи варто це робити, у кожної людини залежить від того, чи вважає вона, що ризики достатньо високі, а також від віри в наше ППО та власну фартовість», — узагальнює Черняховський.

Чи можна застрахувати авто від воєнних ризиків на 100% окремо від КАСКО

На страховому ринку вже розповідають про окремі пропозиції, які обіцяють відшкодування навіть повної вартості авто.

Тим часом в страховій компанії ІНГО запропонували розширений захист автомобілів від воєнних ризиків під назвою «КАСКО.Відбій тривоги», в межах якого компанія зобов’язується відшкодувати збитки, завдані наступними чинниками:

  • ракетні атаки;
  • дії безпілотників;
  • руйнівні ударні (звукові) хвилі;
  • пожежі;
  • наїзди військової техніки.

В ІНГО також дають можливість придбати такий поліс окремо від повного КАСКО.

«Застрахувати можна будь-який легковий транспортний засіб або парк зі строком експлуатації до 12 років включно та вартістю до 6 млн грн, — розповідає Микола Матика. — Коштує такий поліс від 1,65% від страхової суми, тоді як традиційне КАСКО вартує орієнтовно від 4% до 7,5% та вище. Вартість страховки залежить від максимальної суми, на яку буде захищено майно. Найпростіший варіант дає можливість отримати відшкодування збитків на суму 250 тис. грн, а коштує така страховка приблизно як автоцивілка від 2,235 грн на рік».
Микола Матика

Микола Матика додає, що аналогічне покриття від обстрілів компанія пропонує ще й для убезпечення квартир та будинків. Воно дозволяє отримати виплату збитків у разі пошкодження як самої нерухомості, так і меблів, техніки, оздоблення, комунікацій тощо.

Що робити, якщо застрахований автомобіль постраждав від обстрілу

У випадку пошкодження авто в результаті, скажемо, падіння уламків російської ракети процес врегулювання не буде суттєво відрізнятися від стандартного алгоритму дій у разі ДТП.

Проте, В’ячеслав Черняховський наголошує, що тут насамперед потрібно отримати довідку не про ДТП, а про пошкодження майна від поліції чи прокуратури, яка має розпочати кримінальне провадження через порушення законів війни. 

Коли страховики відмовляються страхувати авто від воєнних ризиків

За словами В’ячеслава Черняховського, страховики не страхують від воєнних ризиків будь-яке майно, в тому числі автівки, що знаходяться в зоні 30-50 км від активних бойових дій.

Перелік таких зон підвищеного ризику треба уточнювати в страховій компанії. Наприклад, в одній із них відносять до територій високого ризику, де не діє страхове покриття, такі області:

  • Донецька,
  • Луганська,
  • Херсонська,
  • Миколаївська,
  • Одеська,
  • Запорізька,
  • Дніпропетровська,
  • Харківська,
  • зона 20 км вздовж кордону з росією та білоруссю.

Окремо В’ячеслав Черняховський радить узгоджувати із страховиками можливість заїзду до таких зон, наприклад, якщо страхувальник буває там у відрядженнях або у волонтерських справах. 

icon
Підписуйся на новини
щоб бути в курсі спеціальних пропозицій та всього найцікавішого!