Нагадуємо, що з 1 липня страховий захист майна в Автоцивілці збільшився зі 130 тис грн до 160 тис грн, а життя та здоров’я з 260 тис грн до 320 тис грн. Вважаємо, що рішення, прийняте Національним банком України, цілком слушне. Адже за статистикою ІНГО, останнім часом максимальні виплати проводяться все частіше і частіше. Якщо, наприклад, у 2020 році на максимальні виплати припадало трохи більше 1% від загальної кількості виплат, то в 2-ому кварталі 2022 року їх доля зросла вже до 3,6%. Водночас проведення максимальної виплати ще не означає, що постраждалі отримують повну суму свого збитку.

Так, нові ліміти ще далекі від європейських стандартів, яких всі прагнуть. Так, їх все ще недостатньо, аби компенсувати зростання вартості запчастин та ремонтних робіт, що спостерігаються в нинішніх умовах. Проте за оцінками спеціалістів ІНГО, протягом найближчого кварталу, відколи запроваджені нові умови, виплати за Автоцивілкою зростуть на 15%, а протягом наступних півроку ще на 30%.

З 1 липня також збільшився ліміт відшкодування збитків за допомогою Європротоколу. Тепер за спрощеною процедурою можна реєструвати збитки на суму 80 тис грн (було 50 тис).

Це не призведе до моментального подорожчання усіх полісів. Наразі в компанії є запас міцності по більшості сегментам тарифної сітки, що дозволяє тримати ціну на поточному рівні. Але є сегменти, для яких коефіцієнтів не вистачало ще на 01.01.2022, тому там зростання вартості полісів буде помітним. В будь-якому разі рішення щодо вартості прийматиметься на основі аналізу збитковості.